Cestovní pojištění pod lupou
07. 01. 2018

Cestovní pojištění pod lupou

Dobré cestovní pojištění je brnkačka, když člověk ví, kde a jak ho vybrat. Kde ho sjednat je jasné, ale jaké pojistné částky vybrat, na co se zaměřit, na co si dát pozor a co určitě nedělat. O peníze z pojistky totiž můžete v některých případech velmi snadno přijít.

Cestovní pojištění pod lupou

Co je tedy důležité?

Při výběru cestovního pojištění na srovnávači se v prvé řadě zaměřte na léčebné výlohy. Právě tato položka totiž v případě vašeho zranění či nemoci uhradí náklady na ošetření, léčbu, léky, transport nebo převoz zpět na rodnou hroudu.

Takový účet už může mít spoustu nul, takže naše první rada zní: pod 5 milionů korun u léčebných výloh nechoďte!

Dobrou zprávou je, že taková pojištění už často automaticky obsahují i úrazové pojištění. Ideální částka za smrt úrazem je 200 tisíc, u trvalých následků počítejte alespoň s částkou 400 tisíc korun (záleží ale na konkrétní zemi, například v USA je zdravotní ošetření velmi drahé a vaše pojistka by to měla zohlednit). Nepodceňujte ani pojištění odpovědnosti (mělo by se pohybovat kolem jednoho milionu u zdraví a půl milionu u škody na věci).

To první se hodí, poněvadž pokryje případné trvalé následky, včetně smrti. A pokud máte děti, půjčujete si na dovolených auto či motorku, sportujete nebo chodíte do míst s větším počtem lidí – takže cokoliv, co se na dovolené normálně dělá – potřebujete i pojištění odpovědnosti. Pojistka nahradí vámi zlomenou lyži, náklady na ošetření a dokonce i ušlý zisk kohokoli, kdo měl na vás smůlu.

A při výběru si také ověřte, že máte k dispozici asistenční službu. Uvidíte, že pokud se něco v cizí zemi semele, budete ještě moc rádi za přítele z pojišťovny na telefonu.

Ovšem poctivě sjednanou a zaplacenou pojistkou to nekončí. 

Na co si dát ještě pozor?

Alkohol a spol.

Pokud se ukáže, že jste si na sjezdovce rozbili hlavu notně ovíněnou svařákem, nejspíš budete mít smůlu. Pokud totiž “škodná událost nastala v souvislosti s následky požití nebo pravidelného požívání alkoholu nebo jiných návykových omamných, toxických či psychotropních látek”, můžete o pojistné plnění přijít.

Pravidla

Máte duši i kondičku rebela a lyžujete mimo vyznačené stezky nebo plavete v moři přes výslovný zákaz? Budete možná za frajera, ale pojistným plněním se nepochlubíte. Pokud pojišťovna přijde na to, že jste při nehodě nedodržel/la stanovené zásady, může vám odmítnout proplatit léčebné výlohy

Sport

Neděste se. Zranění při ranním joggingu nebo při kočkování na tenisovém kurtu vám nikdo zpochybňovat nebude. Pokud ale plánujete odvážnější kousky jako adrenalinové sporty nebo lyžování v nadmořské výšce nad 3500 metrů, zvažte raději připojištění sportovních aktivit. A to klidně přímo z dovolené – online.

Dokumenty

Schovejte si všechny účtenky, potvrzení, lékařské zprávy – prostě všechno. Ty později předkládáte k proplacení a jako důkaz vaší nešikovnosti 😉

Čas

Pojistnou událost vypořádejte co nejdřív po příjezdu! Na nic nečekejte, případně se poraďte s asistenční službou (vidíte, jak se vám nakonec hodí…).

VyplňteVyberteVyřešeno!