Investovat nemusíte ve velkém, stačí pár stovek měsíčně
21. 03. 2018

Investovat nemusíte ve velkém, stačí pár stovek měsíčně

Zhodnotit volné peníze by chtěl asi každý, jen málokdo si ale může dovolit investovat velké částky. Dnes však stačí mít k dispozici několik tisícovek ročně…

Investovat můžete klidně i jen pár tisícovek za rok.
Investovat můžete klidně i jen pár tisícovek za rok.

Podílové fondy

Moderní doba přeje investicím, vložené prostředky se mohou dobře zhodnotit. A určitě nemusí jít o velké částky, které vložíte do akcií velkých nadnárodních firem. Nabízí se například investice do podílových fondů, kam můžete ukládat třeba jen několik stokorun měsíčně. Jejich nevýhodou ovšem je, že ve srovnání s vkladem v bance nejsou ze zákona pojištěny. Záleží samozřejmě i na tom, jak dlouho chcete nechat své peníze pracovat.

Krátkodobá nebo dlouhodobá investice?

Peníze lze vložit i do firemních nebo státních dluhopisů. Míra rizika se zde odráží v ročních úrokových sazbách – tedy platí, že čím větší riziko, tím atraktivnější úrok. Akciové fondy se zase mohou vyplatit z dlouhodobého hlediska, odborníci doporučují minimálně pětiletý horizont. Krátkodobé investice charakterizuje vysoká likvidita, krátká doba investice (1 až 2 roky), relativně nízká míra rizika, ale lepší výnos než u spořících účtů. Typickým příkladem jsou některé krátkodobé fondy peněžního trhu.

Spořicí účty a termínované vklady

Jde o o preferování opravdu nízké rizikovosti. Ta je ovšem vykoupená pouze minimálními výnosy. Vklady do bank jsou ze zákona pojištěny, ale celkový zisk zpravidla nepokryje ani míru inflace.

Rozložení rizika

A co je při investování nejdůležitější? Vaše investiční portfolio by mělo být dostatečně široké, protože spoléhat se jen na jediného koně může skončit fiaskem i ve světě menších investic.

VyplňteVyberteVyřešeno!