Patříte mezi 50 % Čechů s podpojištěnou nemovitostí? Potom zbystřete!
05. 04. 2023

Patříte mezi 50 % Čechů s podpojištěnou nemovitostí? Potom zbystřete!

Více než polovina Čechů má svoji nemovitost pojištěnou. V naprosté většině případů by ale z finančního plnění od pojišťovny byli velmi zklamaní. Češi totiž fatálně podceňují problém takzvaného podpojištění, uvádí Marta Surá, rodinná finanční poradkyně z broker poolu Chytrý Honza.

Marta Surá, rodinná finanční poradkyně z broker poolu Chytrý Honza
Marta Surá, rodinná finanční poradkyně z broker poolu Chytrý Honza

Jen třetina pojistných smluv na majetek je dnes v Česku nastavena na správnou výši pojistné částky. Tedy na takovou, za kterou by třeba po požáru šlo pořídit nové bydlení. Většina smluv je takzvaně podpojištěna, nejčastěji o 20 až 49 %. Podle analýzy dat, jež pro Českou asociaci pojišťoven na jaře loňského roku nashromáždila agentura SC&C, je dokonce 15 % smluv uzavřeno na méně než polovinu peněz, za jaké by bylo možné daný majetek znovu pořídit, uvádí seznam zprávy.

Co Vám doporučuji?

Ve většině případů se dosud sjednávaly klientům smlouvy bez automatické indexace. Při inflaci 2 % to bylo v pořádku a při servisní schůzce (například za 3 roky) se úměrně navýšila hodnota, většinou se optimalizace prováděla po rekonstrukci, a proto doporučuji:

1️⃣ Při současném vývoji inflace je nutné, abyste si jako klienti své pojistné částky aktualizovali ideálně každý rok.

2️⃣ Důsledně kontrolujte nastavení vaší pojistky. Některé pojišťovny totiž zařadily do sjednaných smluv letos pevnou indexaci, kde promítly navýšení hodnoty nemovitostí o více jak 20 %. Vidím to jako plošnou snahu zabránit masovému podpojištění, ale ne vždy je to takto správně nastaveno.

3️⃣ Jako klientům vám doporučuji individuální posouzení aktuálního stavu vašich nemovitostí. Mnohé pojišťovny nabízejí akční slevy až 30 %, proto je možné zajistit klientům úpravu pojistných limitů na aktuální hodnoty bez většího zatížení již tak napnutého rozpočtu rodiny.

Kontaktujte mě na webu martasura.cz, ráda vám pomohu správně nastavit vaše zajištění.

Autorka článku: Marta Surá, rodinná finanční poradkyně z broker poolu Chytrý Honza

VyplňteVyberteVyřešeno!