• Funkční cookies

  • Cookies pro sociální média a reklamy

Vízum do Ruska: jak ho získat rychle a levně?

Víza do Ruska & vše, co o nich potřebujete vědět

21. 12. 2018

Jako USA si i Rusko pečlivě hlídá, kdo překračuje hraniční přechody. Ani nezáleží, jestli je to vaše cílová destinace, anebo jen přestupní stanice: platnou “vstupenku” v podobě víza potřebujete bez výjimky. Víte, jak dlouho trvá zřízení víza, jaká je jeho cena a jak vše zařídit, aby vás nestálo tolik peněz?

Ruské vízum

Zřídit vízum do Ruska nemusí trvat dlouho, ale může se to nehezky prodražit.

Vízum do Ruska potřebujete bez výjimky jak ke vstupu, tak i k vycestování ze země. Na rozdíl od mnoha jiných států se se dá zařídit jedině s předstihem, a to na konzulárním oddělení ruské ambasády anebo přes Ruské vízové centrum.

Typy víz, která můžete získat

Víza se dělí podle účelu do osmi skupin. Každá z nich má jinak stanovenou platnost a povolený počet vstupů na území Ruska.

Druh víza Účel Počet vstupů Platnost
Turistické Cestování max. 2 max. 30 dnů
Obchodní Obchodní cesty 2 a více max. 12 měsíců
Humanitární Účast na vědecké, sportovní nebo kulturní akci 2 a více max. 12 měsíců
Služební (Business) Obchodní nebo pracovní cesty na základě služebního pozvání 2 a více (podle platnosti) 3 – 12 měsíců
Návštěvní Vystavuje se na základě pozvání občana Ruské federace (např. od příbuzného) max. 90 dnů
Studijní Erasmus 2 a více max. 12 měsíců (podle délky výměnného pobytu)
Pracovní Výjezd na žádost zaměstnavatele 2 a více 3 měsíce (lze prodloužit přímo v Rusku podle trvání pracovní smlouvy)
Tranzitní (pro přestup) K průjezdu, uděluje se na základě platného víza pro jinou zemi na území Ruska* Určí se podle letenky / jízdenky a víza cílové země 3 dny (při cestě letadlem) nebo 10 dní (cesta vlakem)

Formuláře, doklady a další věci, bez kterých se neobejdete

Žádost o udělení ruského víza začíná vyplněním online formuláře. Potřebovat budete také fotografii pasového formátu a samozřejmě i zvací dopis v podobě turistického voucheru, který za pár stovek vystavují různé cestovní agentury.

Co dalšího budete při žádosti o vízum potřebovat:

  • Cestovní pas s platností alespoň 6 měsíců od vypršení víza (nelze využívat expresní pasy)
  • Kopii cestovního pasu
  • Cestovní pojištění doložené kopií smlouvy o jeho zřízení (musí být sjednané jen na dobu pobytu, s celoroční pojistkou do Ruska cestovat nelze)
Přes náš srovnávač si vhodné cestovní pojištění do Ruska zřídíte online během několika minut. Zvolte destinaci (nejlépe odpovídá varianta „Celý svět“), účel cesty a vyplňte několik dalších údajů. Z nabídek vybírejte ty, které se pohybují ve vámi požadovaném cenovém rozpětí.

Speciálně pro Rusko je nutné mít sjednané cestovní pojištění s platností pro celý svět, Rusko anebo Ruskou federaci. Před nákupem si proto ověřte ve všeobecných pojistných podmínkách, jestli územní platnost tomuto požadavku odpovídá. Pokud si nejste jistí, kontaktujte nás na infolince 775 785 248, kde vám rádi poradíme.

U dvouvstupového víza si ohlídejte, abyste do Ruska cestovali s přestupem

Pokud si sjednáte vízum s povolením na více vstupů, je nezbytné druhý vstup provést z jiné země, než z ČR. Zvolte proto takovou trasu, abyste měli alespoň jedno mezipřistání anebo mezizastávku v libovolné zemi.

Ruský konzulát v Praze

Platné vízum do Ruska jde zřídit docela rychle: když si připlatíte, vše je hotové do 5 pracovních dnů.

Kolik to stojí a jak dlouho trvá vyřízení víza do Ruska?

Zařízení víza můžete nechat na zprostředkovateli: v takovém případě ale logicky počítejte s příplatkem. Vše jde ovšem zařídit i po vlastní ose. Podle toho, jak se rozhodnete, podáváte žádost vy anebo zprostředkovatel přímo na konzulátu ruské ambasády, popřípadě přes Ruské vízové centrum.

První příklad: dražší varianta přes zprostředkovatele

Cena jen za vízum: 3 680 Kč

Zahrnuje: poplatek za vyřízení víza v expresní lhůtě 5 pracovních dnů (2 030 Kč), poplatek za turistický voucher (500 Kč) & provizi zprostředkovateli (1 150 Kč)

Zřízení nového cestovního pasu: 600 Kč (běžná lhůta 30 dnů)

Cestovní pojištění & pojištění zavazadel Komfort od Axa Assistance: 764 Kč

Průkazová fotka: cca 160 Kč / 2 kusy

CENA CELKEM: 5 044 Kč

Co k tomu budete potřebovat?

  1. Cestovní pas s minimálně jednou volnou dvoustránkou – platnost pasu musí aspoň o 6 měsíců přesahovat platnost požadovaného víza.
  2. Dva stejnopisy vízového formuláře – vyplníte online, dvakrát vytisknete a vlastnoručně podepíšete. Nemáte-li čas celý formulář vyplnit okamžitě, průběžně si ho ukládejte a někam stranou si napište vygenerované pořadové číslo. Po 20 minutách totiž vyprší platnost stránky a museli byste začít nanovo. Pokud neovládáte angličtinu, připravte si k ruce také slovník – některým výrazům v dotazníku chybí český překlad. Do vyplňování se také pusťte až v momentě, kdy máte zařízený turistický voucher – budete z něj totiž potřebovat opsat referenční číslo a potvrzovací kód. Jména i adresy uvádějte bez diakritiky, jinak je formulář nepřijme.
  3. Dvě fotografie formátu 35×45mm – (na bílém pozadí), podepsané na zadní straně.
  4. Potvrzení o zamluvení hotelu – vydá buď cestovní kancelář anebo přímo hotel, ve kterém budete pobývat.

Druhý příklad: levnější zřízení po vlastní ose

Cena jen za vízum: 1 520 Kč

Zahrnuje: poplatek za vyřízení víza v běžné 10-15 denní lhůtě (1 020 Kč), poplatek za turistický voucher (500 Kč)

Zřízení nového cestovního pasu: 600 Kč

Průkazová fotka: cca 80 Kč / kus

Základní cestovní pojištění Reference od Axa Assistance: 473 Kč

CENA CELKEM: 2 673 Kč

Co k tomu budete potřebovat?

  1. Turistický voucher – objednat jde u různých cestovních agentur, specializovaných na Rusko. Agentura Felida vám ho vyřídí za 500 nebo 600 Kč do 60 minut – cena se liší podle počtu vstupů na území Ruska. Na stránkách agentury Visa To Russia si sjednáte buď jednodenní turistický voucher (cena 400 Kč, vyřízení 1 pracovní den) anebo voucher služební (cena 800 – 2 100 Kč).
  2. Cestovní pas s minimálně jednou volnou dvoustránkou – platnost pasu musí aspoň o 6 měsíců přesahovat platnost požadovaného víza.
  3. Vízový formulář – vyplníte online, vytisknete a vlastnoručně podepíšete.
  4. Barevnou fotografii – požadované rozměry jsou 35×45 mm, se zřetelně viditelným obličejem na bílém pozadí, bez brýlí a pokrývky hlavy.
  5. Doklad o sjednaném cestovním pojištění – musí platit speciálně pro území Ruské federace a jen po dobu pobytu na území Ruska. Ambasáda vám vízum neschválí, pokud hodláte cestovat s celoročním cestovním pojištěním.

Jak postupovat na ruském konzulátu

V Praze si vízum můžete sjednat osobně na konzulátu ruské ambasády. Pro Brno a Karlovy Vary se raději telefonicky informujte, jestli můžete totéž udělat na zdejších pobočkách, anebo zda musíte využít služby Ruského vízového centra (samostatná instituce, která sídlí v Praze a Brně).

Adresa konzulátu Úřední hodiny Telefon
Praha (Korunovační 34, 160 00 Praha 6) Po – Pá 9.00 – 12.00 hod. 233 375 650
Brno (Hlinky 142 b, Brno) Po, Stř, Pá 9.00 – 13.00 hod. 543 232 157
Karlovy Vary (Petra Velikého 18, Karlovy Vary) Po, Stř, Pá 9.00 – 13.00 hod. 173 221 324
Adresa Ruského vízového centra Úřední hodiny Telefon
Sokolovská 131/86, Karlín, 186 00 Praha 8 Po – Pá: 8:00 – 16:30 255 712 602
Hlinky 116, Staré Brno, 603 00 Brno Po – Pá: 8:00 – 12:00, 14:00 – 16:30 519 780 454

Pokud se vám zadaří jednat přímo na konzulátu, můžete se vyhnout poplatku 700 Kč za služby Ruského vízového centra. Počítejte ovšem s tím, že na konzulát se musíte objednat s velkým předstihem: volných termínu není k dispozici mnoho.

Na schůzce pracovníkovi konzulátu odevzdáte všechny požadované dokumenty (formulář, voucher atd.), fotku a zaplatíte vízový poplatek 1 020 Kč (běžné sjednání ve lhůtě 10-15 dnů) nebo 2 030 Kč (expresní vystavení do 5 dnů).

Žádost klapla a vízum máte v kapse? Překontrolujte si správnost údajů o počtu povolených vstupů, typu víza, a ověřte si, zda sedí i časově vymezená platnost. Vyplatí se dát si pozor i na správně uvedené jméno a pohlaví: pokud takovou chybu přehlédnete, může při jednání s úředníky docházet k absurdním situacím.

Ruský konzulát v Brně

Vízum do Ruska si můžete zařídit třeba v této budově v Brně.

Doklady o ubytování si schovávejte, můžou se vám hodit

Jakmile v Rusku opustíte letiště, myslete na to, že pokud se chystáte někde pobývat déle než 7 dní, vztahuje se na vás tzv. ohlašovací povinnost. V praxi to za vás většinou řeší majitel hotelu či penzionu, ve kterém bydlíte. Je ale dobré o tom vědět a schovávat si doklady o ubytování a jízdenky, abyste v případě komplikací mohli zvědavému úředníkovi na letišti při odjezdu lehce prokázat, kde jste během pobytu v Rusku bydleli.

Podrobnější informace k přihlašovací povinnosti najdete zde.

Související články

14. 3. 2019

Vyplatí se pojištění jízdního kola proti krádeži?

Pojištění jízdního kola je sázkou na jistotu. Ročně se ukradne 8 000 kol! Připravte se včas na možnou krádež vašeho kola.