Co je dobré vědět před cestou do USA
26. 03. 2019

Co je dobré vědět před cestou do USA

Sníte o tom, že se jednou podíváte za oceán do země neomezených možností? Vycestovat do USA na dovolenou po vlastní ose nebo v rámci zájezdu není zdaleka tak komplikované, jak bychom si mohli myslet. Přesto má smysl si rozebrat, co je třeba před odjezdem zařídit, kde se ubytovat, na kolik vyjde jídlo a jak ušetřit na vstupech u památek, které stojí za vidění.

Pod křídly letadla se do nového dne probouzí město New York.

Co zařídit než odletíme

Než si začneme zjišťovat, kolik měří jedna míle a jak moc se liší stupnice Celsia a Fahrenheita, zaměřit bychom se měli na to, jaké budeme potřebovat doklady. Mějme na paměti, že osobní doklady jsou k naší cestě do USA (stejně jako kamkoliv jinde ve světě) to nejdůležitější.

Biometrický pas

Před cestou do USA je třeba na obecním úřadě s rozšířenou působností požádat o vydání tzv. biometrického pasu (tj. pasu např. se vzorkem otisku prstu). Vyřízení trvá přibližně 3 – 4 týdny, doporučujeme proto začít s odpovídajícím předstihem.

Co s sebou potřebujeme na úřadě:

  • Občanský průkaz
  • Původní cestovní pas
  • 600 Kč v hotovosti, osoby mladší 15 let 100 Kč

Hotový pas jsme povinni si vyzvednout osobně a to na úřadě, kde jsme žádost podávali. Abychom měli jistotu, že je doklad funkční, při převzetí můžeme požádat o ověření elektronického čipu.

Mezinárodní řidičský průkaz

Nejen kvůli delším dojezdovým vzdálenostem mezi městy patří v USA jízda autem mezi nejoblíbenější způsoby přepravy. Abychom ale ve Spojených státech mohli řídit, budeme potřebovat mezinárodní řidičský průkaz. Hotový doklad bychom měli dostat na počkání.

Co s sebou potřebujeme na úřadě:

  • Vyplněnou žádost o vydání mezinárodního průkazu
  • Platný řidičský průkaz
  • Občanský průkaz
  • Průkazovou fotku (35 × 45 mm)
  • 50 Kč na zaplacení správního poplatku

Víte, že…

Letenky, jízdenky, rezervace ale i právě řidičský průkaz je dobré mít uložené ve formě fotokopie, nejlépe na online úložišti (Dropbox, Google Drive…).

Jak se to má s vízy?

Pokud do USA cestujeme na dobu kratší než 90 dní, je třeba vyplnit a zaplatit cestovní registraci ESTA (abychom předešli podvodu, doporučujeme vyplnění výhradně na uvedeném odkazu). Jde vlastně o povolenku k vycestování do USA. Stojí 14 $ a je dobré ji vyplnit alespoň 72 hodin před odletem. Pokud pobyt plánujete delší než tři měsíce nebo když vaše registrace ESTA nebyla schválena, musíte zažádat o klasické vízum. 

Návod na vyplnění formuláře ESTA najdete zde. Některé cestovní kanceláře při koupi zájezdu do USA vyplňují registraci ESTA za vás.

Jak na cestovní pojištění a zavazadla?

Jakmile máte vyplněno, zbývá už jen pár drobností. S výběrem cestovního pojištění do USA jsme dali nějaké tipy v loňském článku. Běžně platí, že v ceně letenky máte nárok na odbavení jednoho zavazadla s hmotností 20 – 23 kg. V kufru samozřejmě počítejte s místem navíc, abyste si z dovolené mohli přivézt nějaký suvenýr.

Co dál byste měli vědět ohledně zavazadel?

  • Nože, pilníky, alkohol ani jiné tekutiny nad 100 ml na palubu nedostanete. Přepravit je můžete jedině v odbaveném zavazadle.
  • Někdy letištní kontrola zkoumá funkčnost tabletu, notebooku a mobilu. Mějte je proto nabité a k dispozici.
  • Dejte si pozor na překládání odbavených zavazadel při přestupech. Jakmile si ho na letišti odbavíte, zeptejte se, jestli si ho v přestupních stanicích musíte přeložit sami anebo zda to zajistí letištní obsluha. Tato starost automaticky odpadá při zpáteční cestě.
  • Pokud převážíte zakázané potraviny, celní úředníci vám můžou dát pokutu až 10 000 $ (v přepočtu přibližně 230 000 Kč). Které potraviny smíte a které nesmíte převážet, uvádí dokument amerického Ministerstva zemědělství. Několik příkladů uvádíme v následující tabulce.
Alkohol (1 l / osobu)Drůbež (včetně potravin a jídel z ní připravených)
Cigarety & doutníky (200 / 100 ks)Koření (citrusové a pomerančovníkové lístky, citronová tráva a semena z nich)
Čaje v sáčcích nebo jiných obalechMaso v jakékoliv podobě (s výjimkou ryb)
Džusy v originálním baleníMléko (čerstvé i sušené)
Houby bez nožekPotraviny s obsahem syrových vajec
Káva 
Konzervy (nesmějí obsahovat maso, výjimkou jsou rybí konzervy) 
Med 
Mléčné výrobky pro kojence 
Mouka (pšeničná, rýžová, ovesná a kukuřičná) 
Hořčice, kečup a majonéza 
Oleje 
Pečivo 
Ryby 
Rýže (nesmí obsahovat slupku) 
Sladkosti & sušené ovoce 
Sýry 
Tvaroh 
Dovoz léků do USA

Až na výjimky by s léky neměly být problémy. na seznamu zakázaných medikamentů najdeme např. Rohypnol, GHB nebo Fen-Phen. Pokud je náš lék v databázi amerického Ministerstva zdravotnictví vedený jako zakázaný, doporučujeme jediné: poradit se s lékařem o nejlepší dočasné alternativě. Berme také v potaz to, že do USA bychom měli cestovat jen s tolika léky, kolik nezbytně potřebujeme. S taškou plnou léků bychom asi nepůsobili moc důvěryhodně.

Kufr nemá smysl zamykat

Nezapomínejme na to, že Americký úřad pro bezpečnost v dopravě má právo nahlédnout do našeho kufru a násilím přitom odstranit zámek. Abychom tedy netrávili dovolenou s kufrem, který nejde zamknout, doporučujeme následující alternativy:

  • Pořídit si tzv. TSA approved zámek – bezpečnostní služba si ho může otevřít univerzálním klíčem.
  • Zipy stáhnout umělohmotnými svorkami na kabely – cenově přijatelnější varianta pro ty, kdo nechtějí zbytečně utrácet.

Pohovor s imigračním úředníkem

O zavazadlech už tedy víme, co potřebujeme. Co se bude dít po přistání? Na řadě je povinný pohovor s imigračním úředníkem. Pokud máte starost o úroveň svojí angličtiny, nebojte se: pohovor můžete absolvovat skupinově anebo si odpovědi s pomocí překladače předem připravit na kousek papíru.

Na co se úředníci při pohovoru ptají?

  1. Jaký je účel cesty do USA?
  2. Kde budete během pobytu bydlet?
  3. Znáte někoho v USA?
  4. Máte zde příbuzné?
  5. Jaké máte zaměstnání?
  6. Kdy se vracíte zpět do ČR?
  7. Máte zpáteční letenku?
  8. Kolik s sebou máte peněz v hotovosti a kolik na kreditní kartě?
  9. Pokolikáté jste v USA?
  10. Co máte v USA v plánu?

Jakmile máme pohovor za sebou, následuje focení, sejmutí otisků prstů a otisknutí vstupního razítka do pasu.

Víte, že…

Pokud do USA necestujete od roku 2008 poprvé, můžete využít i rychlejší samoodbavovací kontrolní kiosek. Ten vám vytiskne potvrzení, které pak stačí předložit úředníkovi.

Adaptace na jiný čas aneb nepodceňujme jet lag

USA se dělí celkem na 6 časových pásem, kde je o 5 – 10 hodin méně než v ČR (přesné odchylky zjistíte třeba na webu TimeAndDate.com). S takovým skokem někdy přichází tzv. jet lag neboli pásmová nemoc. Organismus si při ní musí zvykat na jiný čas, takže v dobách, kdy byste nejraději brouzdali po památkách, máte chuť se natáhnout a spát. Jak tomu čelit?

Odborníci radí posledních několik dní před odletem chodit spát časně ráno a probouzet se až po poledni. Adaptaci na jiný čas tím urychlíte, takže víc času budete moct strávit poznáváním památek.

Zvyknout si na nové časové pásmo tělu chvíli trvá.

Ceny v USA: kolik co stojí?

Vcelku pravidelně narazíte na zpáteční letenky do USA v akci, které koupíte asi za 10 000 Kč. V takovém případě ale berte v potaz omezený výběr termínů, velký zájem a taky častější mezipřistání.

Víte, že…

Na letence do USA se zpravidla tolerují max. 3 překlepy ve jméně. Cokoliv nad limit znamená, že musíte uhradit poplatek za změnu anebo rovnou rezervovat jinou letenku.

A kam na levné letenky do USA? Výhodné nabídky mají často např. na Student Agency. Dobře se dá ovšem pořídit i přes server Pelikan.cz

Převoz z letiště na hotel

Centrum města bývá od letiště často vzdálené i pár desítek kilometrů. Proto je dobré si zařídit odvoz. Doporučujeme to udělat předem třeba přes portál Taxi 2 Airport. Na místě to bývá výrazně dražší.

Pokud cestujete do USA s cestovní kanceláří, převoz z letiště většinou bývá v ceně zájezdu.

Srovnání: typy ubytování, jejich výhody a nevýhody

S ubytováním v USA nebývá problém už jenom proto, že je v nabídce tolik různých variant. Bydlet se dá v luxusních hotelích, motelech na předměstích, pronajmout si byt přes službu Airbnb, přespávat v levných hostelech, kempech pod širým nebem anebo využít ubytování zdarma přes Couchsurfing. Nejzajímavější možnosti srovnáváme v tabulce.

Typ ubytováníPrůměrná cena / nocVýhodyNevýhody
CouchsurfingzdarmaZa ubytování neplatíteVětšinou s hostitelem trávíte čas a nemáte tolik prostoru pro vlastní soukromí, ubytování jen na omezenou dobu
Venkovní kempyod 400-600 KčPříznivá cena, krásná příroda (hlavně u kempů v národních parcích)Riziko střetu s divokou zvěří
Hostelyod 400 KčVelmi levnéNižší úroveň, žádný velký luxus, minimum soukromí
Airbnbod 1 000 KčHodně soukromí, domácí zázemíNěkdy pro sebe nemáte celý byt, ale jen jednu místnost (s hostitelem se tedy potkáváte)
Hotelyod 3 000 KčBohatší zázemí, doplňkové službyVysoká cena
Kde hledat?
HostelyKempy v národních parcíchOstatní ubytování
Hostels.comNPS.govAgoda.com
Hostelbookers.com Booking.com
Hostelworld.com  

Kolik peněz utratím za jídlo?

Stravování budeme asi nejčastěji řešit ve fastfoodových restauracích: řetězců je velké množství a taky cenově vycházejí vcelku přijatelně. Za celé menu běžně zaplatíte kolem 6 až 10 $. Zdravotní benefity takové stravy samozřejmě nejsou velké, ale jsme na dovolené, tak proč si trochu nezahřešit? Kromě jídla budeme mít k dispozici i tzv. bezedné kelímky, do kterých si můžeme dotáčet slazené i neslazené nápoje.

Platím víc než kolik je na cenovce? V USA běžná praxe

V mnoha amerických státech se vybírá tzv. prodejní daň, která se počítá až do finální ceny. Pokud vás tedy cenovky lákají na hamburger s hranolky a kolou za 10 $, ve finále dostanete naúčtováno necelých 12 $. S touto odlišností je dobré počítat už při plánování rozpočtu na dovolenou.

Počítejte se spropitným

U obsluhy restaurací, pokojských i řidičů na letištích se počítá spropitné ve výši 15 – 20 %. Taxikářům doporučujeme přilepšit 10 % a pokojské nebo portýrovi 1 $. Někde (často v restauracích, nikoliv ve fast foodech) bývá spropitné součástí ceny. Na účtence je vyznačené nápisem, „Service Charge“.

Mám si do USA vzít platební kartu?

Jestli jste doposud v zahraničí nepoužívali platební kartu, jde o jednu z nejbezpečnějších variant, jak platit. Před cestou do USA si ověřte u své banky, že vám bude v zahraničních bankomatech fungovat. Není totiž nic nepříjemnějšího, než nemít možnost vybrat si tolik peněz, kolik potřebujeme.

Kde zablokovat ztracenou kartu

Krádež nebo ztráta platební karty se může přihodit každému. Pokud se to stane vám, je dobré ji okamžitě zablokovat přes internetové bankovnictví nebo zákaznickou linku (viz tabulka). Pro tyto případy také doporučujeme nejen do USA cestovat alespoň se 2 kartami, ideálně uloženými na různých místech.

BankaZákaznická linkaStránky internetového bankovnictví
Air Bank+420 547 134 134https://ib.airbank.cz/
Česká spořitelna+420 956 777 901https://www.servis24.cz/ebanking
ČSOB+420 495 800 111https://ib24.csob.cz/
Equa Bank+420 222 010 222https://www.equabanking.cz/IBS/
Fio banka+420 224 346 777https://ib.fio.cz/ib/login
Moneta Money Bank+420 224 443 636https://ibs.internetbanka.cz/ibs
Komerční banka+420 955 512 230https://login.kb.cz/login
Moneta Money Bank+420 224 443 636https://ibs.internetbanka.cz/ibs
mBank+420 222 111 999https://online.mbank.cz/cs/Login
Poštovní spořitelna+420 495 800 121https://ib.postovnisporitelna.cz/prihlaseni
Raiffeisenbank+420 412 446 400https://ibs.rb.cz/IB/ControllerServlet
Sberbank+420 495 800 111https://ob.sberbankcz.cz/VBCZIBS32
UniCredit Bank+420 221 210 031https://cz.unicreditbanking.net

Kolik hotovosti brát s sebou?

I s hotovostí to radíme nepřehánět – na cestu do USA se vyplatí mít u sebe nanejvýš pár větších dolarových bankovek a nějaké jednodolarovky kvůli spropitnému. Jinak se ale můžete bez obav spolehnout právě na platební kartu.

Víte, že..

Limit hotovosti, se kterým smíte do USA cestovat, aniž byste podstupovali celní deklaraci, je 10 000 $.

Roaming do USA

Než vycestujeme do USA, vyplatí se zkontrolovat, zda máme aktivní roaming. Bez něj se nám totiž telefon nepřihlásí do sítě, nebudeme mít signál a těžko se nám někdo dovolá. Taky pozor, pokud jsme čerstvě měnili operátora – ti při cestě do zahraničí často vyžadují k aktivaci roamingu složit vratnou zálohu v řádu několika tisíc korun.

Co vidět v USA, kde si půjčit auto a jak na levné vstupy

Každý, kdo v Americe byl, vám řekne, že je to místo doslova nabité městskými a přírodními pamětihodnostmi. V následující tabulce uvádíme pár tipů na cestovní kanceláře a jejich zájezdy plus cestovatelské blogy, kde se zajímavě píše třeba o roadtripech na vlastní pěst.

Nejlépe hodnocené cestovní kancelářeZajímavé blogy a cestopisy
Travel to USARoad trip po západu Ameriky
Student AgencyPovlastniose.eu
FischerCestování po západě USA (10 dní)
Radynacestu.czTři týdny na východě USA
 Amerika.cz

Doprava mezi městy

Na cestách po USA můžeme k meziměstské dopravě využít autobusovou společnost Greyhound a Megabus. Jízdenky koupíme přes internet a cestovat díky nim můžeme až stovky kilometrů jen za několik dolarů. Standard přitom nabízejí slušný – autobusy jsou vybavené zásuvkami i přístupem k wifi.

K překonání delších vzdáleností se nejčastěji doporučují aerolinky Southwest. Mají nízké ceny a oproti konkurenci nabízejí zdarma přepravu dvou kusů odbavovaných zavazadel.

Co se vlaků týče, ty radíme nezkoušet vůbec. Ze zkušeností lidí, kteří po USA takto cestovali, vycházejí extrémně draze.

Pronájem auta

Proč po USA cestovat autem? Je to pohodlné, stylové, díky automatické převodovce snadné na obsluhu a hlavně levné. Za galon benzínu (necelé 4 litry) zaplatíte v přepočtu 68 Kč. Tím vychází náklady na 1 km přibližně na 1,5 Kč.

Pozor si dávejte na odlišné silniční předpisy. Např. školní autobusy se nepředjíždějí, na dálnicích je max. rychlost 70mph (113 km/h), na okresních silnicích 55-70 mph a ve městech 15-45 mph. Rychlostní omezení jsou značena u každé silnice.

Ani benzínové stanice nestojí v USA na každém pátém kilometru. Často se naopak může stát, že za 200 kilometrů na žádnou nenarazíme. Vyplatí se proto tankovat preventivně.

Pronájem auta? Asi nejlepší způsob, jak z USA vidět co největší kus.
Do které autopůjčovny?

Autopůjčoven je po USA tolik, že nemá příliš smysl dávat konkrétní tipy. Možnosti pronájmu se ovšem vyplatí srovnávat přes portál Rentalcars.com. Nabídky můžeme filtrovat nejen podle místa vyzvednutí, ale i data, kdy plánujeme auto vrátit.

Co budeme potřebovat?

O mezinárodním řidičském průkazu už jsme si řekli. Připravenou bychom měli mít také kreditní kartu. Vypůjčení auta by mělo klapnout i na běžnou debetní kartu, ale lepší je neriskovat.

Stopování

Jak na stopování? Pokud si věříte na dobrodružné cestování, mějte na paměti, že v některých státech na východě USA nesmíte stát na krajnici, ale až na trávníku. Taky si dejte pozor na stopování ve státech, kde je zcela zakázané. Patří sem Delaware, Idaho, Nevada, New Jersey a Utah.

Doprava ve městě

Máte v úmyslu cestovat metrem nebo městskými autobusy? Pak si stačí do telefonu stáhnout mapu jednotlivých linek a stanic. Nejčastěji je najdete třeba na Wikipedii, kde jsou ve vysokém rozlišení mapy pro všechna velká americká města.

Jak ušetřit na vstupech?

Vyrazit do muzea, galerie nebo za jinou kulturou můžeme podstatně levněji s tzv. turistickým pasem. Jde o vstupenku, se kterou můžeme v USA navštívit desítky různých atrakcí. Díky pasům The New York Pass a New York CityPASS lze ušetřit až stovky dolarů. Záleží vždy na tom, kolik akcí navštívíme.

Na vstupech do národních parků nám pomůže ušetřit kartička America the Beautiful Annual Pass. Platí vždycky rok od zakoupení, stojí 80 $ a využívat ji mohou až 2 různí držitelé.

Teď už nás v USA nic nepřekvapí. Snad jen…

Na závěr se sluší podotknout, že elektrické zásuvky mají v Americe jiný tvar než v Čechách. Odpovídající adaptér proto doporučujeme zakoupit ještě před cestou do USA, aby s napájením mobilu nebo notebooku nebyly problémy. Máte-li více zařízení, použít můžete i rozdvojku.

Jakmile máte i tuhle drobnost, nezbývá, než si do letadla obléct něco pohodlného, přibalit dobrou knihu anebo si do tabletu nahrát dobrý film. Do USA nás čeká dlouhá cesta, tak ať ubíhá co nejrychleji.

VyplňteVyberteVyřešeno!