Hypotéky opět přepisovaly historii
29. 03. 2016

Hypotéky opět přepisovaly historii

Hypotéky dál zlevňují. To je fakt, který by po loňském historickém minimu čekal málokdo. Nicméně průměrná úroková sazba hypoték v Česku klesla v únoru na 2,02 procenta, což je nový rekord od roku 2003, kdy se tzv. Hypoindex sleduje.

Hypotéky opět přepisovaly historii
Nízké úrokové sazby v únoru do bank 7 782 klientů, což je o 1 870 více že v lednu roku 2016

Rekordní rok

Podle ČTK přitáhly nízké úrokové sazby v únoru do bank 7 782 klientů, což je o 1 870 více že v lednu roku 2016. Lidé více přemýšlejí o vlastním bydlení a hypotéka je stále nejvýhodnější možností, pokud nemáte k dispozici celou částku na koupi nemovitosti, což se stává zřídka.

Stále populárnější je také pořízení nemovitosti jako investice, například pro finanční zajištění na stáří. Roste počet lidí v České republice, kteří mají více než jednu hypotéku. Lze se domnívat, že jednu nemovitost používají jako své sídlo a druhou jako investici.

Nedostatek kvalitních nemovitostí

V únoru byly sjednány hypotéky za celkem 14,615 miliardy korun. Ředitel Chytrého Honzy Jiří Paták upozorňuje na to, že na trhu se začíná projevovat nedostatek kvalitních nemovitostí, což je hlavním důvodem meziročního růstu průměrné hypotéky.

Není podle něj výjimkou, že na byt v dobré lokalitě reagují lidé do několika minut po zveřejnění inzerátu. Pokud by byl počet dokončených developerských projektů a celková nabídka nemovitostí vyšší, objemy hypoték by rostly ještě více, dodal.

Jak zvolit optimální hypotéku?

Bankovních domů, které nabízejí hypotéky je celá řada. Jejich podmínky se různí a určitě se vyplatí jednotlivé nabídky srovnat. Pro porovnání nemusíte nutně obcházet všechny banky ve vašem městě, stačí sednout k počítači a využít rychlé, přehledné a online srovnání všech hypoték na trhu.

Situace s rekordně nízkými úrokovými sazbami určitě nebude trvat věčně. Výhodnější podmínky pro získání vlastního bydlení než v letošním roce pravděpodobně v blízké době nebudou.

VyplňteVyberteVyřešeno!